5 tipů, jak si v poklidu užít vánoční trhy v zahraničí | PojistovaciPoradci.cz

5 tipů, jak si v poklidu užít vánoční trhy v zahraničí

Desetitisíce Čechů každoročně navštíví vánoční trhy v zahraničí. Mezi vyhledávané patří například trhy ve Vídni, Bratislavě, Drážďanech, Krakově nebo Budapešti. I když cestujete do zahraničí pouze na jeden den, určitě si sjednejte alespoň základní cestovní pojištění. Máme pro vás několik jednoduchých tipů, se kterými si užijete vánoční trhy v poklidu.

vánoční trhy pojištění

1. Naplánujte si cestu

Na vánoční trhy v zahraničí se můžete vydat organizovaně s cestovní kanceláří nebo samostatně autobusem, vlakem nebo autem. Zatímco u zájezdu si stačí pohlídat místo a čas odjezdu, při cestování vlastním autem se vyplatí trasu dopředu naplánovat. I když většina Čechů jezdí podle navigace, zjistěte si v předstihu, jaké jsou na cestě aktuální uzavírky a dopravní omezení. Dopředu se také podívejte, za které úseky dálnic se platí a nezapomeňte si koupit odpovídající dálniční známku. Abyste dojeli do cíle ve zdraví, před jízdou si dopřejte odpočinek a dodržujte dopravní předpisy. Například v Rakousku za překročení nejvyšší povolené rychlosti do 20 km/h můžete dostat pokutu ve výši 30 eur. Za překročení rychlosti do 30 km/h dostanete pokutu 50 eur.

TIP: Pokud chcete mít jistotu, že o vás bude v případě potíží na cestě řádně postaráno, sjednejte si pojištění asistenčních služeb.

2. Zaparkujte na bezpečném místě

Pokud jedete autem, dopředu si vyberte místo k parkování. Ve velkých městech jsou obvykle k dispozici P+R parkoviště, ze kterých se rychle a pohodlně dopravíte městkou hromadnou dopravou přímo do centra města. Výhodou těchto parkovacích míst jsou kromě napojení na městskou hromadnou dopravu i přijatelné ceny parkování. Například v okrajových částech Vídně vás vyjde celodenní parkování na 3,4 eura. V autě nenechávejte na viditelném místě žádné oblečení, tašky, batohy nebo dokonce drobnou elektroniku. Tyto předměty jsou lákadlem pro zloděje!

3. Dávejte si pozor na osobní věci

Vánoční trhy jsou místem setkávání lidí, často se tedy nevyhnete tlačenicím. Tato místa s oblibou vyhledávají organizované skupiny kapsářů, kteří vás mohou během několik vteřin připravit například o peněženku, doklady, klíče od auta nebo mobilní telefon. Pokud je to možné, vezměte si s sebou jen nejnutnější hotovost a doma nechte i veškeré cenné věci. Osobní věci mějte vždy pod dohledem a pro jistotu je nedávejte ani do tašky nebo batohu na zádech.

4. Pozor na alkohol

Stánky na vánočních trzích nabízejí kromě řady pochoutek i alkohol. Pokud si rádi dopřejete svařené víno nebo i něco ostřejšího, přenechte řízení abstinentům nebo se raději rovnou vydejte na trhy autobusem nebo vlakem. Řízením pod vlivem alkoholu ohrožujete sebe, celou posádku vozidla i ostatní účastníky silničního provozu. Při policejní kontrole navíc zaplatíte vysokou pokutu.

5. Sjednejte si pojištění

Většina Čechů se zdrží na vánočních trzích za hranicemi pouze jeden den. I na takto krátkou cestu se vyplatí mít sjednáno cestovní pojištění. Kromě pojištění léčebných výloh si v rámci cestovního pojištění uzavřete alespoň připojištění odpovědnosti. Toto pojištění kryje škody, které svojí neopatrností způsobíte třetím osobám na majetku či zdraví. Cena cestovního pojištění pro dva dospělé a dvě děti vyjde na několik desítek korun. Pokud se chystáte za hranice vlastním autem, vyplatí se mít sjednáno také pojištění asistenčních služeb.

Máte dotaz? Kontaktujte nás